14Nis
Bilgisayarınıza kurmaya alıştığınız yazılımların büyük bir kısmı web’e taşınmış durumda. Üstelik çoğu ücretsiz olarak kullanılabiliyor.
Günümüzün gelişen yazılım ve internet teknolojileri sayesinde artık alışageldiğimiz web servisleri hızla değişiyor. Eskisi gibi içerik yayıncılığına dayanan ya da sosyalleşmeyi tetikleyen türden siteler hızla eskiyerek yerlerini e-servis ya da web tabanlı yazılım çözümü şeklinde tanımlayabileceğimiz projelere bırakmaya başlamaları, yakın geleceğe dair görüşlerimizi değiştiriyor.
Artık sürekli ve hızlı bir internet bağlantısıyla yapamayacağınız işlem yok desek yalan olmaz. Bildiğiniz gibi başta Google olmak üzere birçok yenilikçi firma ürünlerini web odaklı hazırlamaya başladı. Özellikle Google’ın popülerleştirdiği online ofis yazılımları ve online paylaşım siteleriyle iyice hızlanan bu devinim şimdilerde birçok çetrefilli yazılımın web tabanlı olmasıyla altın çağına ulaştı diyebiliriz.
Yazılım firmalarının, bilgisayarları gerek işlemci gerekse de bellek tarafında sıkıntıya sokacak türden yüksek kapasiteli programları bir bir internete kaydırmaları, yakın bir gelecekte işletim sistemlerinin de sunucular üzerinden, istemci mantığına kavuşup bizlere kiralanabileceği gibidüşüncelerin belirmesine neden oluyor. Bu tarz ütopik düşünceler ne zaman hayat bulur bilinmez ama başta çoklu ortam yazılımları olmak üzere birçok vazgeçilmez ürün web tabanlı oldu bile. İşte sizler için seçtiğimiz birkaç uygulama.
Jumpcut.com
Bildiğiniz gibi bir ev kullanıcısı aynı zamanda iyi bir ev elektroniği tüketicisidir. Başta videokameralar ve fotoğraf makineleri olmak üzere eğlenceye yönelik ürünleri çok sever. Bu tarz ürünlerle yaptığı çekimleri de bilgisayarına atarak çeşitli oynamalar yapmak en büyük tutkusudur. Zaten üreticiler de bunu bildiğinden hemen her video kamera ya da fotoğraf makinesi beraberinde kullanımı kolayişleme yazılımları getirir. Ancak bu yazılımlar ürünlere eklendiğinden ve bir tür promosyonmuş gibi düşünüldüğünden dolayı ya çok kırpılmış bir sürüm olarak ya da kısıtlamalı bir deneme sürümü olarak karşımıza çıkıyor Bu noktada ücretsiz bir video işleme yazılımı kullanabilir ya da işletim sisteminizle birlikte gelen basit yazılımları tercih edebilirsiniz. Eğer kararınız basit bir çözümle yetinmekse size bir web servisini kullanmanızı öneririz. Bu sayede hem bilgisayarınızı yormamış olursunuz hem de videolarınızı dilediğiniz kişi veya siteyle kolayca paylaşabilirsiniz.
Bunun için www.jumpcut.com adresi üzerinden ücretsiz hizmet veren servisi kullanabilirsiniz. Ücretsiz bir üyelik hesabı oluşturarak videolarınızı kesip biçmeye başlayabilirsiniz. Windows işletim sistemleriyle birlikte gelen Movie Maker adlı araca oldukça benzeyen bir arabirimle kullanıcıları karşılayan Jumpcut, sürükle-bırak mantığıyla çalışıyor. Birbirinden güzel ve amatörlükten uzak olan geçiş efektleri sayesinde çalışmalarınızı daha çekici hale getirebiliyorsunuz. Dilerseniz filigran, altyazı ya da jenerik de eklemenizi sağlayan servis; Youtube gibi video paylaşım sitelerinden de işlemek üzere video alabiliyor. Desteklenen bir formatta sabit diskinize kayıt imkanı da sunan servis biraz daha geliştikten sonra masaüstü muadillerini sollayabilir.
Picnic.com
Fotoğraflarınıza kırmızı göz kaldırma, ışık ayarı yapma ya da kesip biçme gibi eylemler uygulamak için bir yazılım arıyorsanız size Picnic.com’u öneririz. Tamamen ücretsiz olarakhizmet veren servis, fotoğraflarınıza basit işlemler uygulayabileceğiniz oldukça pratik bir web servisi. Ücretsiz olarak dağıtılan basit yazılımlardan birisini sisteminize kurup, registry kaydınızı şişirmek yerine bu servisi kullanarak bilgisayar ya da işletim sisteminden bağımsız bir foto işleme ihtiyaçlarınızı giderebilirsiniz.
Serviste bir üyelik hesabı açmadan önce örnek fotoğraflarla oynayarak hizmeti inceleyebilir, üyelik sonrası size vadedilenleri kullanarak görebilirsiniz.
İşe fotoğraflarınızı yüklemekle başlayacağınız serviste yüklediğiniz fotoğrafları kalitesini değiştirmeden kesip biçebilir, kırmızı gözlerden arındırabilir ya da çeşitli renk ayarları yaparak tekrar kaydedebilirsiniz.
Servis sayesinde fotoğraflarınıza çerçeveler ekleyebiliyor ya da çeşitli efektler uygulayabiliyorsunuz. Dilerseniz metin araçlarını kullanarak fotoğraflarınıza küçük notlar ya da imzalar eklemeniz de mümkün kılınmış. Basit ve hızlı bir imaj işleme çözümü arıyorsanız Picnic.com sık kullanılanlarınızda mutlaka yer almalı.
JamStudio.com
DJ olmaya merak saldığınız oldu mu hiç? Ya da bilgisayarınızın desteğinde beste yapıp, şarkılar düzenlemekle uğraştınız mı? Cevabınız evetse bu tarz işlemlere yönelik olan yazılımların ücretli ve sistem kaynaklarını hoyratça kullanan türden olduklarını bilirsiniz. Üstelik bu yazılımlar genellikle profesyonel kullanıcılara yönelik olarak hazırlandığından arabirimleri karışık ve kullanılmaları bir hayli zordur. Sırf bu tarz yazılımların menü ve araç yapılarını çözene kadar saatler harcadığınızı fark edersiniz, ancak basit bir müzik yapma yazılımı bulmak da deveye ip atlatmaktan daha zor olabilir. Şimdilerdeyse web tabanlı bir müzik yapma çözümüyle karşı karşıyayız. Tamamen ücretsiz olarak kullanabileceğiniz Jamstudio.com, hazır birçok sample ve loop dosyasını kullanarak kendi bestelerinizi hazırlamanızı sağlıyor. Dilerseniz kolayca hazırlayabileceğiniz altyapılar üzerine nota bilginizi konuşturarak kendi melodilerinizi de oluşturabiliyorsunuz. Çok fazla bir beklentiye girmeden kullanabileceğiniz servis, bilgisayar destekli müzik dünyasına kolayca adım atmanızı sağlıyor.
Pixlr.com
Photoshop ya da GIMP kadar fazlaca özelliğe sahip olmasa da web tabanlı imaj işleme yazılımları arasında en çok özelliği ücretsiz olarak sunan yegâne servis Pixlr.com diyebiliriz. Gelişmiş araç kutuları ve sunduğu Türkçe dil desteğiyle bir ev kullanıcısınınihtiyaç duyabileceği hemen her imaj işleme özelliğini sunan servis, Firefox tarayıcısı için eklenti olarak da kullanılabiliyor. Gelişmiş imaj işleme yazılımlarının sunduğu katmanlı (layer) çalışma imkanını da sağlayan servis başarılı bir imaj işleme yazılımını aratmıyor diyebiliriz.
JPG, GIF ve PNG formatlarıyla çalışmanıza izin veren servis, web kaynaklarındaki görselleri işleyebilmenize de imkan sağlıyor. Katmanlı PNG dosyalarını mekan ve bilgisayar bağımsız birşekilde işleyebileceğiniz servis, yakın zamanda internet devlerinin peşinde koştuğu bir site olacak gibi.
JumGlue.com
Bir başka gelişmiş web tabanlı servisle karşı karşıyayız. Jumglue.com da tıpkı Jamstudio.com gibi müzik işleme yazılımlarıyla yarışacak türden ücretsiz bir servis. Jumglue.com üzerinde oluşturacağınız ücretsiz bir üyeliğin ardından servisin ses işleme arayüzüne geçiş yapıyorsunuz. Kullanımı oldukça basit olan sistemde, dilediğiniz kadar kanal ve sesle çalışabiliyorsunuz. Kullandığınız kanallar üzerinde tam denetime sahipsiniz. Dilerseniz her kanala ayrı bir ses düzeyi belirleyebilir ya da belli yerlerini kopyalayıp, kayıtlarınızı fareniz yardımıyla kesip biçebilirsiniz.
Gelişmiş ses işleme yazılımlarına benzer bir görünümde hazırlanmış olan arayüzü sayesinde sanki gerçek bir mikser başında çalışıyormuşçasına miksler hazırlayabilir, kendi sesinizin eşliğinde kayıtlar yapabilirsiniz. Hesabınız sayesinde çalışmalarınızı kolaylıkla başka kullanıcılarla da paylaşabiliyorsunuz. Ses işlemeyle ilgileniyorsanız bu servisi mutlaka deneyin.
SproutBuilder.com
Günümüzün web standartlarında önemli birpaya sahip olan Flash teknolojisi geliştikçe sayısız masaüstü yazılımı kolayca web tabanlı olabiliyor. Bu yazının konusu olan hemen tümservisler de Flash teknolojisiyle hazırlanmış durumda. Peki siz Flash konusunda ne kadar iyisiniz, ya da Flash öğrenmeyi düşündünüz mü hiç? Bu sorulara bir cevap vermeden önceSproutBuilder.com adresi üzerinden kullanıcılarla buluşan web servisini mutlaka incelemenizi öneriyoruz. Sadece birkaç tıklamayla ve sürükle bırak mantığıyla Flash modüller veya araçlar hazırlamanızı sağlayan SproutBuilder.com, Şubat ayına kadar ücretsiz olarak kullanılabiliyor. Google gibi popüler şirketlerin servislerini çalışmalarınızda kullanabilmenize olanak veren servis, kendi Flash banner’larını hazırlamayı isteyen webmaster’lara da şiddetle öneriyoruz. Servisi kullanabilmek için öncelikle siteye üye olmanız gerekiyor. Sonrasında hemen çalışmaya başlayarak kendi Flash modüllerinizi hazırlayıp, kodlarını indirebiliyorsunuz. Servis oluşturduğunuz modülleri kendi sunucularında tutarak size sitelerinize yerleştirebileceğiniz kodları sunuyor. Denemekte fayda var diyor, gelecek sürümlerini sabırsızlıkla bekliyoruz.