Google püf noktaları
Google püf noktaları
Web’de aradığınızı daha hızlı, daha kolay ve daha eğlenceli bir yolla bulun.
Görsel içeriğini filtrelemek
Google’da görsel araması yaptığınızda (images.google.com.tr) sonuçların tahmin edilenden çok daha fazla olduğunu fark etmişsinizdir. İstanbul yazıp aradığınızda bu makale yazıldığında 8,860,000 adet arama sonucuyla karşılaşılıyor. Ancak bu sonuçları azaltmanın bir yolu var.
İlgili Aramalar özelliği, size otomatik olarak daha anlamlı, spesifik anahtar kelimelerle (Kız Kulesi, İstanbul harita, eski İstanbul vb.) getirilmiş sonuçları önerecektir. Bununla birlikte, aramalarınızın sonuçlarını dosyanın büyüklüğüne, yukarıdan seçmeli menüden erişebileceğiniz Haber İçeriği, Yüzler, Küçük resim gibi seçeneklerle portre fotoğrafları, haber sitelerinde yer alan fotoğraflar, çizimler vb. farklı özellikli resimleri getirecek şekilde daraltabilirsiniz.
Yerel bilgi arayın
Eğer yaşadığınız veya seyahat etmeyi düşündüğünüz yerde bulunan mağazalar, restoranlar ve diğer iş yerlerini arıyorsanız, Google bu konuda da size yardımcı olacaktır. Bunun için arama sorgunuz içine aramayı gerçekleştirmek istediğiniz şehri yerleştirmeniz yeterli, ancak aradığınız sorguyu Google’ın anlayacağı dilde vermeniz gerekiyor. Örnek olarak “Turkish Food Berlin” (tırnak işareti olmadan) aramasını yaptığınızda, Berlin’de yer alan Türk lokantalarının adreslerine ve haritadaki konumlarına ulaşabilirsiniz. Bu servisin henüz Türkiye’nin illeri için işe yaramadığını hatırlatalım.
Boşlukları doldurun
Eğer bilinen bir cümle, şarkı sözü veya ünlü bir söz arıyorsanız, ancak cümlenin tamamını hatırlamıyorsanız bir yıldız hayatınızı oldukça değiştirebilir. Cümlenin hatırlamadığınız kısımları için koyacağınız bir yıldız (*) Google’ın aradaki boşluğu doldurmasına olanak tanıyacaktır. Mesela “uzun ince bir * gündüz gece” (tırnak işareti olmadan) sorgusu sizi Aşık Veysel’e götürecektir.
Sadece bir site üzerinde arama yapma
Belki de Google’ın en yararlı özelliği bu. PCnet üzerinde yer alan bir makalede, belki de forumlarda bulunan bir soruya cevap için, arama sorgunuza site:pcnet.com.tr yazdığınızda, sadece PCnet’in internet sitesi üzerinde bulunan cevaplara ulaşacaksınız.
Yabancı dilde arama
Google Çeviri (translate.google.com.tr) sorgunuzu bir dilden başkasına çevirmek için sizi bekliyor. Yapmanız gereken, Google Çeviri ana sayfasında “Çevir ve ara” linkine tıklamak ve aradığınız sorguya denk gelecek cevapları farklı dillerde de aramak.
Farklı dosya biçimlerini bulma
Google aramalarının birçoğu HTML biçimli dosyalara yönlenir; ancak bu ayarı PDF, Word, Excel, Flash gibi farklı dosya biçimlerine de yönlendirebilirsiniz. Bunu yapmak içingit.pcnet.com.tr/132 adresini takip edin ve burada belirtilen dosya türlerini filetype özelliğiyle birlikte kullanın. Örneklemek gerekirse: kontrat filetype:doc işinizi görecektir.
Hesaplamalar ve çevirmeler
Google’ın gelişmiş hesap makinesi, İnternet üzerindeki en büyük yardımcılarınızdan biri; 7×9′un kaç olduğunu merak ediyorsanız sadece yazın ve arayın. Şüphesiz ki Google size 63 yanıtını verecektir, tabi isterseniz hesap makinesini zorlamak için (7×9) + (sqrt(10)^3) gibi daha zor bir soru sorabilirsiniz. Hesap makinesine ek olarak uzunluk, hacim, para birimi gibi aklınıza gelebilecek birçok dönüştürmeyi de yapabilirsiniz. Bunun için İngilizce kullanmanız yeterli. Mesela “21 inches in cm” size 53.34 cevabını verecek. Bu cevabın altında bulunan “hesap makinesi hakkında” bağlantısını incelemenizde büyük fayda var.
Sözlük anlamlarına bakın
Google cümleyi aradığınızda size hep arama sonuçlarını gösterir, ancak anlamlarıyla ilgilenmez. Ancak www.google.com.tr/dictionary adresindeki Sözlük servisine gittiğiniz zaman, karşınıza çıkan sözlükler içinde bu kelimelerin anlamlarına göz atabilirsiniz. Henüz Türkçe seçeneği yok ancak yabancı dile yeteri kadar hâkimseniz, kullanmaktan çekinmeyin. Bir kelimenin anlamını görmek için başına “define:” yazarak aratmayı da deneyebilirsiniz.
Google püf noktaları
Hava durumuna göz atın
Hava durumuna bakmadan dışarı çıkmayanlardansanız, herhalde sizi en çok ilgilendirecek özelliklerden birisi bu. Arama kutusuna “weather” (tırnak işareti olmadan) yazdığınızda, şehir adını belirtirseniz, günlük hava durumuna ulaşabilirseniz. Örnek olarak “weather İskenderun” yazdığınızda şirin sahil kentimizin dört günlük hava durumu özetine ulaşabilirsiniz.
Blog’larda arama
Google Blog Arama servisi sayesinde, blog’cuların aradığınız şey hakkında ne düşündüğünü öğrenebilirsiniz. Bunun için blogsearch.google.com.tr adresine girmeniz ve arama sorgunuzu göndermeniz yeterli. Bu sonuçlar Google’ın Blogger servisiyle sınırlı değil, hatta dilerseniz gelişmiş arama servisi sayesinde belirli konular üzerinde yazı yazan blog’cuların görüşlerine de ulaşabilirsiniz.
Kitap ve dergi okuyun
Google’ın Kitap Arama servisi, (books.google.com.tr) kitapların tam metinlerine ulaşmak veya yeni kitap keşfetmeniz için biçilmiş kaftan. Bazı kitaplar özet olarak bulunuyor olsa da, birçok kaynağın tamamına ulaşmak mümkün. Kitaplarla sınırlı olmayan bu servis, size dergiler ve dönemlik mecmualarda yer alan yazılara ulaşma imkânı da tanıyor. Gelişmiş kitap arama servisi, arama tercihlerini kitap veya dergi olarak rafine etmenize imkân tanıyor.
E-posta uyarıları alın
Günlük olarak benzer aramaları yapıyorsanız ve hangi sonucun yeni, hangi sonucun eskiden beri var olduğunu artık anlayamıyorsanız, Google’ın anımsatma servisi (www.google.com.tr/alerts) işinizi görecektir. Arama sorgunuzu ve e-posta adresiniz bırakın, Google yeni bir şey bulduğunda size e-posta olarak göndersin. Bu sonuçları anında alabildiğiniz gibi, günlük ve haftalık olarak da raporlatabilirsiniz.
Google aramalarına etiket bulutu ekleyin
www.getcloudlet.com adresinde yer alan kullanışlı Firefox eklentisi, Google üzerine etiket bulutu yerleştiriyor. Arama sonuçlarının üst kısmında, aramanızla alakalı etiketler gösteren bu bulut sayesinde, anında aramanızı alakalı sonuçlara genişletebiliyorsunuz.