Çevrimiçi ajandalar tüm yıl boyunca planladığınız etkinlikleri organize etmenize ve önemli randevularınızı hatırlamanıza yardımcı oluyor. Cebinizdeki ajandanın yerini alabilecek altı farklı ücretsiz ajanda hizmetini inceledik.
GOOGLE TAKVİM
Google Takvim, birçok farklı Google ürününde olduğu gibi işlevselliğin ön planda tutulduğu birhizmet. Google ürünlerini fazla kullanmayanlar belki ilk kullanımlarda bocalayabilir, ancak Gmail kullanıcıları büyük olasılıkla “Ben zaten bu arayüzü biliyorum.” hissini yaşayacaktır.
Ajandanın paylaşım seçenekleri oldukça esnek; yani oluşturulan bir etkinliği kendinize özel tutabiliyor veya başkalarıyla paylaşmak üzere erişilebilir hâle getirebiliyorsunuz. Ancak bu özelliğin kullanımı biraz karışık sayılabilir. Google Takvim’in kişisel ajandanızı ve günlük programınızı size her gün e-postayla göndermesi özelliği oldukça iyi, ancak gönderim saatini belirleyememek üzücü. Bu özelliği etkinleştirirseniz, günlük programınız her gün sabah 5.00’te e-postanıza gönderiliyor.
Google Takvim, “Labs” seçeneği etkinleştirildiğinde daha da zenginleşiyor. Henüz sorunsuz çalıştığından kesin olarak emin olunmayan özellikler Labs başlığı altında toplanıyor; ancak buradaki birçok özelliğin pek de fazla sıkıntı çıkarmadan çalıştığını söyleyebiliriz. Labs’a ulaşmak için sağ üst köşedeki küçük yeşil şişe simgesine tıklayabilirsiniz.
Google Takvim’in henüz Türkçe olarak sunulmayan ilginç bir özelliği de etkinlikleri konuşma dilinde yazarak oluşturma seçeneği sunması. Hatta İngilizce yazılan etkinlik bilgisindeki birçok yazım hatası dahi işleyişi değiştirmiyor ve etkinlik oluşturma süreci son derece iyi işliyor. Bu özelliğin yakın zamanda Türkçe için de sunulmasını umuyoruz.
Nasıl daha iyi olabilir?
Google Takvim’in arayüzü, yorumlanması zaman alan birçok farklı bağlantının bulunduğu ve gezinmeyi biraz zorlaştıran bir yapıya sahip. Google bu yapıyı yıllardır değiştirmediği için yakın zamanda büyük bir değişiklik beklemiyoruz, ama yine de uzun vadede iyileştirmeler yapılmasının gerekli olduğunu düşünüyoruz.
Sonuç: Çıkardığı türlü zorluklara rağmen, Google Takvim şu an için en iyi çevrimiçi ajanda yazılımı. Henüz “hızlı ekle” özelliği Türkçe için sunulmamış olsa dahi etkinlik planlama işlevleri diğer tüm servislere göre daha üstün.
HOTMAIL TAKVİM
Kullanım kolaylığı: 5/5
Özellikler: 3/5
Arayüz: 5/5
Türkçe desteği: Var
Çevrimiçi ürünler ve hizmetler söz konusu olduğunda Microsoft genellikle Google’ı pek zorlayamaz; fakat ajanda konusunda gerçekten bunu başardığını söylemeliyiz. Hotmail Takvim (eski adıyla Windows Live Calendar), birçokkonuda Google’ın ürünüyle başa baş bir tablo sergiliyor. İki ürünün temeli birbirine yakın görünüyor, ancak Microsoft’un sunduğu arayüz Google’ı geride bırakıyor.
Aslında Hotmail Takvim’in arayüzünü beğenmemizi ufak ayrıntılar sağlıyor: Örneğin, Gün/Hafta/Ay görünümleri için geçişi sağlayan sekmeler sağ üst yerine sol üst kısma yerleştirilmiş; bu da erişimi kolaylaştırıyor. Bir diğer güzel ayrıntı, gelecek haftanın her günü için tahmini hava durumunu bildiren küçük simgelerin yerleştirilmesi; ayrıca günün saati ve koşullarına göre değişen dinamik temalar da var. Google Takvim’e de bu işlevler eklenebiliyor ama Hotmail Takvim’deki kadar iyi sonuç vermiyor.
Nasıl daha iyi olabilir?
Dâhili hava durumu bildirimlerinin etkinliklerin gerçekleşeceği mekânlara göre değişiklik göstermesi iyi bir gelişme olabilir.
Sonuç: Hotmail Takvim, zayıf noktası oldukça az bulunan kullanışlı bir hizmet. Yalnız hizmetin Hotmail ile fazlasıyla bağlantılı olması Hotmail kullanıcısı olmayanlar için biraz zorlayıcı diye düşünüyoruz.
ZOHO CALENDAR
Zoho Calendar’ın en çok öne çıkardığı özellikkesinlikle sadelik. Arayüzde kesinlikle gereksizbağlantılar bulunmuyor ve yapının en azından Google Takvim’e göre daha iyi oluşturulduğunu söyleyebiliriz. Zoho’da “bugün” bağlantısı yerine gelecek hafta içinde neler yapacağınızı hızlıca görebilmenizi sağlayan bir bağlantı sunulması hoşumuza gitti. Ana ajanda sayfasında tüm gün boyunca gerçekleşmesi beklenen etkinliklerin yer aldığı kısmın da Google Takvim’e göre daha büyük ve kolay anlaşılır bir tasarıma sahip olduğunu belirtmek gerekiyor.
Diğer yandan, Zoho’nun ürününde ajandanızdaki satır ve sütunları kolayca seçerek etkinlikyaratabilmeniz de Google Takvim’dekine benzer güzel bir özellik. Zoho Calendar aynı zamanda diğer Zoho ürünleriyle doğrudan entegre olabiliyor ve örneğin Zoho Projects takvimlerini kişisel takviminizle birleştirebiliyor. Fakat sonuçta, Zoho Calendar’ın o kadar da yenilikçi olmadığını, genel olarak hâlihazırda Zoho kullanıcısı olanlar için kullanışlı olabilecek bir ürün olduğunu belirtmek gerekli.
Nasıl daha iyi olabilir?
Ajanda aktarma seçeneğinin geliştirilmesi gerektiği açık. Belli bir ajandayı sorunsuz aktarmak mümkünken, bir başkasının aktarım esnasında deformasyona uğraması önemli bir sorunun varlığına işaret ediyor.
Sonuç: Eğer zaten Zoho uygulamalarından birini veya birkaçını kullanıyorsanız Zoho Calendar’ıkullanmak anlamlı olabilir. Öte yandan, uygulamanın rakipleri karşısında yeterince esnek vegüvenilir olduğunu söylemek zor.
DİĞER AJANDA HİZMETLERİ
Cozi
Cozi, çevrimiçi bir ajanda olmaktan çok bir aile planlayıcısı olarak tanımlanabilir. Ailenin her üyesi kendi girdilerini yine kendisini temsil eden bir renkseçerek giriyor ve böylelikle ortak bir ajanda oluşturmak mümkün oluyor. Servis kesinlikle kullanışsız değil, ancak tasarımın işleyişi biraz zorlaştırdığını söyleyebiliriz.
Yahoo! Calendar
Yahoo! Calendar, açıldığı andan itibaren bir sıkıntı olduğu hissiyatını yaratıyor. Yakın zamanda güncellenmiş olmasına rağmen birçok farklı sorunla karşılaşabiliyorsunuz. Denemelerimiz esnasında ajandamızda yer alan bazı etkinlikler esrarengiz bir biçimde kaybolurken, Türkçe desteğinin de eksik olduğunu gördük. Kısacası Yahoo bu hizmeti düzeltene kadar uzak durmakta fayda var.
Needtomeet
Needtomeet, kalabalık toplantılar organize etmek isteyenlerin kullanabileceği bir ortak ajanda hizmeti. Hiçbir şekilde kayıt gerektirmeden kullanılabilen sistem sayesinde, arkadaşlarınız yarattığınız etkinlikten haberdar olarak etkinliğe katılım durumlarını bildirebiliyorlar. Ancak katılım durumunu bildirmesini isteyeceğiniz davetlilerin geri bildirim için göndermeleri gereken e-postayı nasıl yazmaları gerektiği hakkında da bilgilendirilmeleri gerekiyor.